RA-instruktörer – För dig som jobbar i vården

RA-instruktörer

Vill du bli RA-instruktör? En RA-instruktör är person med reumatoid artrit (ledgångsreumatism) som utbildats att undervisa studenter och personal inom hälso- och sjukvården hur man genomför en ledundersökning. En instruktör informerar också om typiska RA-besvär och delar med sig av sin patienterfarenhet.

Hur går utbildningen till?

Du kommer att få en utbildning i anatomi samt ledundersökningsteknik vid RA, på hand/handled och eventuellt i ett senare skede även på fot/fotled. Det är en 2-dagarsutbildning med efterföljande egen träning och examination.
Under utbildningens gång får du också fördjupad kunskap om din sjukdom och sjukdomsprocess. Denna kunskap, tillsammans med egna erfarenheter av reumatisk sjukdom, delar du sedan som RA-instruktör med dig av vid utbildningstillfället.

Vad krävs för att bli RA-instruktör?

Det du förväntas att göra då du är färdigutbildad, är att i första hand undervisa på något av landets universitetssjukhus då läkarstudenterna får sin utbildning inom reumatologi.
Erfarenheten har visat att för att bli en bra RA-instruktör är det av värde om man besitter fler av följande egenskaper:

  • en väl bearbetad sjukdomsinsikt
  • erfarenhet av medicinsk behandling
  • en pedagogisk förmåga och tycka om att förmedla kunskap
  • klassiska symtom och fynd för RA

Är du intresserad och vill veta mer?
Då får du gärna kontakta Helén Bäckafall
Telefon: 08-505 805 19